Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pesto z zielonego groszku

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 25min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 10 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2555

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Pesto z zielonego groszku to pyszna wariacja na temat pesto. Zamiast klasycznych składników pesto zielonego, inaczej pesto alla genovese, w tym przepisie wykorzystałam groszek, migdały i natkę pietruszki.

Smak naprawdę zachwyca, prosto się robi, a i składniki są zdecydowanie tańsze niż w klasycznym pesto, dlatego bardzo polecam!

Zdjęcia

<b>Pesto z zielonego groszku</b> to pyszna wariacja na temat pesto. Zamiast klasycznych składników pesto zielonego, inaczej pesto alla genovese, w tym przepisie wykorzystałam groszek, migdały i natkę pietruszki. <br/><br/>Smak naprawdę zachwyca, prosto się robi, a i składniki są zdecydowanie tańsze niż w klasycznym pesto, dlatego bardzo polecam!

Składniki

  • groszek zielony (świeży lub mrożony) 1,5 szklanki
  • czosnek 2 ząbki
  • parmezan 50 gram
  • oliwa 1/3 szklanki
  • migdały 1/3 szklanki
  • natka pietruszki 1/3 pęczka
  • sól 1 łyżka
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • tagliatelle 500 gram

Jak zrobić Pesto z zielonego groszku?

Groszek jeśli jest mrożony to rozmrozić, przesypać do garnuszka, zalać wodą, aby ledwo przykryła i blanszować 5 minut.

W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron, al dente.

Następnie odcedzić, 4 łyżki groszku odłożyć, resztę przełożyć do miksera, dodać migdały, obrany i zmiażdżony czosnek, pieprz i szczyptę soli i zmiksować. Dodać posiekana natkę pietruszki i oliwę.

Na koniec zmiksować z połową utartego parmezanu. Odcedzony makaron wymieszać z pesto, rozłożyć na talerze.

Wierzch posypać pozostałym parmezanem, oraz udekorować odłożonym groszkiem.
Komentarze

Do przepisu na: Pesto z zielonego groszku

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne