Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pasztet w chrupiącym cieście - na śniadanie wielkanocne

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1890

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Pasztet w chrupiącym cieście - na śniadanie wielkanocne?

Suszone grzyby umyć i namoczyć w letniej wodzie. Umyte mięsa pokroić na kawałki, w garnku zalać je niedużą ilością osolonej wody (powinna przykrywać mięsa) i gotować do miękkości. W trakcie gotowania dodać pokrojoną wątróbkę, cebule i suszone grzyby. Odcedzić, wystudzić. Bułkę namoczyć w wywarze. Wszystkie składniki dwukrotnie zemleć. Dodać jajka, sól, pieprz i pozostałe zmielone przyprawy. Masę pasztetową wymieszać. Dwie formy wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do brytfanek, napełniając je do 3/4 wysokości. Piec około 40 minut w temperaturze 200 - 250 stopni c. Wystudzić, następnie wyjąć z foremek. Rozmrozić ciasto zgodnie z przepisem na opakowaniu. Obłożyć nim pasztet (na wierzchu położyć ozdobne paski wykrojone z ciasta radełkiem do faworków lub maleńkimi foremkami wykrawać jakieś fory, w kształcie jajek, lub serduszek). , posmarować rozmąconym żółtkiem, ułożyć na blaszce i piec 20 - 30 minut w temp 200 stopni c.
Komentarze

Do przepisu na: Pasztet w chrupiącym cieście - na śniadanie wielkanocne

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne