Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Oliwne ciasto czekoladowe

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 5590

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Nietypowe ciasto czekoladowe, które doskonale nadaje się dla osób uczulonych na gluten oraz nabiał - brak mąki, masła i mleka.

Ciężkie, aromatyczne, syte, o delikatnym posmaku migdałów i bardzo czekoladowe, dzięki dużej ilości kakao.

Przepis Nigelli Lawson z książki "Nigellisima. Włoskie inspiracje".

Zdjęcia

<b>Nietypowe</b> ciasto czekoladowe, które doskonale nadaje się dla osób uczulonych na gluten oraz nabiał - brak mąki, masła i mleka. <br/><br/>Ciężkie, <b>aromatyczne</b>, syte, o delikatnym posmaku <b>migdałów</b> i bardzo czekoladowe, dzięki dużej ilości <b>kakao</b>.<br/> <br/>Przepis Nigelli Lawson z książki "<b>Nigellisima</b>. Włoskie inspiracje".

Składniki

  • oliwa 150 ml
  • kakao 50 gram
  • wrzątek 125 ml
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • mąka migdałowa 150 gram
  • soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • cukier drobny 200 gram
  • jajka 3 szt

Jak zrobić Oliwne ciasto czekoladowe?

Piekarnik nastawiam na 170 stopni C. Tortownicę smaruję oliwą, a dno wykładam papierem.

Kakao zalewam wrzątkiem i dokładnie mieszam z ekstraktem waniliowym.

W misce mieszam mąkę migdałową z sodą i solą. W drugiej misce ucieram jajka z cukrem i oliwą. Dodaję płynne kakao, a na koniec migdały. Delikatnie mieszam i przelewam do tortownicy. Piekę 40-45 minut.

Ciasto można podawać na ciepło, z lodami lub bitą śmietaną. Doskonałe nawet na drugi dzień!
Komentarze

Do przepisu na: Oliwne ciasto czekoladowe

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne