Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Lekkie włoskie gnocchi ziemniaczane Jamiego Olivera

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 25min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 60 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 6772

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Gnocchi znaczy po włosku "kluski". Właściwie każdy region Włoch ma swoje tradycje, np. w Toskanii używa się serka ricotta, a w Rzymie gnocchi przygotowuje się z ciasta makaronowego. Ten przepis, na moim zdaniem najprostsze gnocchi, pochodzi z książki Gotuj z Oliverem, autorem jest oczywiście Jamie Oliver :)

Zdjęcia

Gnocchi znaczy <b>po włosku</b> "kluski". Właściwie każdy region Włoch ma swoje tradycje, np. w Toskanii używa się serka ricotta, a w Rzymie <b>gnocchi</b> przygotowuje się z ciasta makaronowego. Ten przepis, na moim zdaniem najprostsze gnocchi, pochodzi z książki <b>Gotuj z Oliverem</b>, autorem jest oczywiście <b>Jamie Oliver</b> :)

Składniki

Jak zrobić Lekkie włoskie gnocchi ziemniaczane Jamiego Olivera?

Ziemniaki dokładnie szoruję, polewam oliwą i nakłuwam widelcem. Wstawiam do gorącego piekarnika (220 stopni C.) i piekę około 60 minut. Z wierzchu mogą być nawet bardzo przypieczone, ale w środku będą miękkie.

Wyjmuje i odstawiam na 10 minut, aby lekko przestygły, następnie kroję na połówki i wyjmuje łyżka środek. Przeciskam praską, dodaję sól, pieprz, żółtko i połowę mąki. Mieszam, aż zaczyna się łączyć w zwarte ciasto. Jak jest za rzadkie dodaje mąkę.

Formuje kulę, dzielę na 4 części, robię podłużne wałki i kroję na 1,5-2 cm kawałki. Każdy naciskam umączonym widelcem, aby powstały rąbki. W dużym garnku gotuję wodę, lekko sole i dodaję łyżkę oliwy. Gotuję gnocchi 4 minuty od wypłynięcia.

Sos:
Pesto mieszam z 2-3 łyżkami wody z gotowania gnocchi, oraz pozostałą oliwą. Sosem polewam gotowe kluski.
Komentarze

Do przepisu na: Lekkie włoskie gnocchi ziemniaczane Jamiego Olivera

!Panna#

!Panna

2013-01-29 16:41:22

Bardzo fajny przepis. Uwielbiam przepisy Jamiego bo nie sili się na jakieś "fąpa" i można według jego zaleceń dobrze i oryginalnie zjeść.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne