Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kwas chlebowy

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1956

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • chleb żytni razowy 600 g
  • cukier 250 g
  • drożdże 10 g
  • skórka z cytryny 1/2 szt

Jak zrobić Kwas chlebowy?

Chleb pokrajać na kromki i wysuszyć w piekarniku. Kromki ułożyć w odpowiedniej wielkości naczyniu, dodać skórkę cytrynową i zalać wrzącą ocukrzoną wodą (5 l), przykryć ściereczką i pozostawić na 4-5 godz. Przecedzić przez gazę do innego naczynia i dodać drożdże; zostawić przykryte na dalsze 4-5 godz. , aż na wierzchu utworzy się pianą. Po powtórnym zlewać do butelek, do których należy wrzucić po 2-4 rodzynki i po ziarnku ryżu; zakorkować wyparzonym korkiem i przenieść w chłodne miejsce, gdzie przetrzymywać w pozycji leżącej; po dwóch dniach kwas nadaje się do spożycia. Przed otwarciem butelki nie wstrząsać nią!
Komentarze

Do przepisu na: Kwas chlebowy

!jimmy#

!jimmy

2011-08-11 14:17:37

w ogóle warto przed otwarciem butelek z kwasem zafoliować wpierw całe pomieszczenie, bo mój sufit już zdobi całkiem pokaźna plama (ale teraz przynajmniej mam w co celować ;) ), dlatego na razie dałem sobie spokój z domowym kwasem i kupuję sklepowy zza granicy, smak bardzo podobny a przy otwieraniu nie ma krzyków i paniki :))

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne