Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kutia

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4661

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Kutia to jedna z dwunastu, obowiązkowych potraw na wigilijnym stole. W zależności od regionu Polski przygotowywana jest pszenicy, ryżu, bądź kaszy jęczmiennej. W niektórych częściach kraju zamiast kutii podawane są łamańce z makiem, moczka, makiełki znane też jako makówki śląskie.

Kutia wigilijna powinna zawierać mak, miód i bakalie. To czy zrobimy ją z ryżem, makaronem, pszenicą czy pęczakiem zależy już od własnego smaku i tradycji.

W moim rodzinnym domu przygotowywana jest kutia z pęczakiem, ponieważ prababcia pochodziła z Kresów Wschodnich, i taki przepis przywiozła ze sobą do Polski.

Masa makowa jest na tyle uniwersalna, że można jej użyć także na strucle makowe, makówki śląskie, łamańce z makiem lub na makowiec na kruchym cieście.

Inne przepisy na kutie -
kutia wigilijna,
kutia tradycyjna,
kutia z bakaliami oraz
kutia z ryżem,
kutia z makaronem.

Zdjęcia

<b><i>Kutia</i></b> to jedna z dwunastu, obowiązkowych potraw na wigilijnym stole. W zależności od regionu Polski przygotowywana jest pszenicy, ryżu, bądź kaszy jęczmiennej. W niektórych częściach kraju zamiast kutii podawane są łamańce z makiem, moczka, makiełki znane też jako <b>makówki śląskie</b>.<br/><br/><b>Kutia wigilijna</b> powinna zawierać mak, miód i bakalie. To czy zrobimy ją z ryżem, makaronem, pszenicą czy pęczakiem zależy już od własnego smaku i tradycji.<br/><br/>W moim rodzinnym domu przygotowywana jest <b>kutia z pęczakiem</b>, ponieważ prababcia pochodziła z Kresów Wschodnich, i taki przepis przywiozła ze sobą do Polski.<br/><br/><b>Masa makowa</b> jest na tyle uniwersalna, że można jej użyć także na strucle makowe, makówki śląskie, <b>łamańce z makiem</b> lub na <b>makowiec na kruchym cieście</b>.<br/><br/>Inne przepisy na kutie - <br/><a href="http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,kutia-wigilijna.php">kutia wigilijna</a>, <br/><a href="http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,kutia-tradycyjna.php">kutia tradycyjna</a>, <br/><a href="http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,kutia-z-bakaliami.php">kutia z bakaliami</a> oraz <br/><a href="http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,kutia-z-ryzem.php">kutia z ryżem</a>, <br/><a href="http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,kutia-z-makaronem.php">kutia z makaronem</a>.

Składniki

  • pęczak 200 gram

masa makowa

  • mak 250 gram
  • miód 5 łyżek
  • orzechy włoskie 50 gram
  • orzechy laskowe 50 gram
  • migdały 50 gram
  • rodzynki 50 gram
  • morele suszone 50 gram
  • śliwki kalifornijskie 50 gram
  • mleko 0,5 litra
  • cukier brązowy 5 łyżek
  • skórka pomarańczowa 4 łyżki
  • rum 0.5 szklanki

dodatkowo

Jak zrobić Kutia?

Pęczak wypłukać w zimnej wodzie. Odcedzić, zalać podwójną ilością wody i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek z kaszą, zmniejszyć płomień na minimalny i gotować, aż woda się wchłonie. Około 20-30 minut. Następnie odstawić, aby ostygł.

Mak sparzyć wrzątkiem. Przełożyć do rondla, wlać mleko, zagotować i gotować na małym ogniu 20 minut. Dokładnie odcedzić i zmielić w maszynce.

Orzechy włoskie, laskowe oraz migdały uprażyć na patelni lub w piekarniku. Jeśli na patelni to bez tłuszczu, najlepiej na teflonowej i trzeba je często mieszać, aby się nie przypaliły. Jeżeli prażymy w piekarniku to nagrzać piekarnik do 160 stopni i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać orzechy i migdały. Prażyć 20 minut kilkukrotnie mieszając, aby uprażyły się równomiernie. Ostudzić i posiekać.

Śliwki kalifornijskie, rodzynki oraz morele suszone pokroić w mniejsze kawałki, zalać rumem i odstawić na pół godziny. Następnie odcedzić.

Do maku dodać miód oraz cukier. Mieszać do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodać suszone owoce, skórkę pomarańczową, pęczak i orzechy z migdałami. Dokładnie wymieszać i ułożyć na półmisku. Przybrać bakaliami.
Komentarze

Do przepisu na: Kutia

!Frank#

!Frank

2014-10-09 16:49:14

makaron, pszenica ryz.... z czymkolwiek kutia kwestia smaku
ja w ogole nie lubie do tlustych potraw wigilijnych nie pasuje mi i nie jem
tym bardziej ze zaraz po wieczerzy otwierane sa prezenty
a tam slodkiego od groma wiec wole czekolade niz kutie z ryzem, makaronem i innymi :P

!Kutia Fan#

!Kutia Fan

2014-10-09 16:44:05

tylko kutia z pszenicą!!!!!!!!!!!

!Ania#

!Ania

2014-10-09 16:39:17

co daje prażenie orzechów?

Agatta#

Agatta

2014-10-09 16:25:26

tomek
kutia ukraińska to kutia z pszenicą
kutia białoruska to kutia z pęczakiem, a czasami ryżem
kutia z ryżem jest dość często robiona na "ścianie wschodniej", zwłaszcza na Podlasiu (w sumie nie ma co się dziwić, po sąsiedzku jest Białoruś)
kutia z kluskami, inaczej kutia z makaronem, zwłaszcza z łazankami
jest jeszcze kutia na słono - ziarna z makiem, ale bez cukru, bakalii czy miodu

I bez loga
ale kassik nigdzie nie napisała, że TO jest przepis prababci, tylko wytłumaczyła dlaczego u niej w domu jest kutia z pęczakiem ;) sprobuję ją tu ściągnąć i może napisze więcej :)

!I bez loga#

!I bez loga

2014-10-09 16:09:25

sorry, ale jeśli to jest kutia tradycyjna i to przepis po prababci to jakim cudem tam tu śliwki kalifornijskie, morele suszone :] i skąd prababcia miała cukier brązowy lol :o

!tomek#

!tomek

2014-10-09 15:59:02

czy to jest kutia ukraińska? jak prababcia była z Kresow Wschodnich to chyba Ukraina? :P nie znam sie

!zuza#

!zuza

2014-10-09 15:56:17

nA WiGiLiE tYlKo MaKiEłKi!!!!!
ale nareszcie wiem co to jest kutia :P

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne