Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kutia tradycyjna

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1835

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Kutia tradycyjna, jaką przygotowuje się na Wigilię w moim domu. Przepis w naszej rodzinie jest od dawna, jeszcze prababcia przygotowywała wg niego kutię na swój stół.

Zdjęcia

<b><i>Kutia tradycyjna</i></b>, jaką przygotowuje się na Wigilię w moim domu. Przepis w naszej rodzinie jest od dawna, jeszcze prababcia przygotowywała wg niego kutię na swój stół.

Składniki

  • pszenica bez łusek 3/4 szklanki
  • woda 2 szklanki
  • sól
  • mak 1 szklanka
  • miód 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy 1 torebka
  • rum 2 łyżki
  • bakalie 10 dag
  • cukier puder 4 łyżki
  • orzechy posiekane 5 dag

dodatkowo

  • bita śmietana

Jak zrobić Kutia tradycyjna?

Pszenicę należy zalać 2 szklankami osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu, do momentu, gdy woda się wygotuje. Zostawić w garnku do wystudzenia.

Szklankę maku należy sparzyć, następnie przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, a potem utrzeć, dodając miód i torebkę cukru waniliowego.

Połączyć z ugotowaną wystudzoną pszenicą, dodać śmietankę, rum, bakalie, posiekane orzechy, cukier puder. Całość wymieszać. Uformować porcje, przybrać bitą śmietaną.
Komentarze

Do przepisu na: Kutia tradycyjna

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne