Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Krówka z masłem orzechowym

Dodany przez

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 20min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 10 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 7082

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Krówka z masłem orzechowym to nic innego jak klasyczny amerykański fudge, gdzie najważniejsze elementy to mleko, masło i cukier.

Przepis można dowolnie modyfikować - dodawać wiórki kokosowe, suszone owoce, prażone orzechy, migdały, pestki czy kawałki czekolady.

Jest to moja interpretacja przepisu Sophie Dahl z jej strony internetowej.

Zdjęcia

Krówka z masłem orzechowym to nic innego jak <b>klasyczny amerykański fudge</b>, gdzie najważniejsze elementy to mleko, masło i cukier. <br/><br/>Przepis można dowolnie modyfikować - dodawać <b>wiórki kokosowe</b>, suszone owoce, prażone orzechy, <b>migdały</b>, pestki czy kawałki czekolady. <br/><br/>Jest to moja interpretacja przepisu <b>Sophie Dahl</b> z jej strony internetowej.

Składniki

  • masło 125 gram
  • cukier brązowy ciemny 500 gram
  • mleko 120 ml
  • masło orzechowe z kawałkami orzechów 250 gram
  • wanilia 1 laska
  • cukier puder 300 gram

Jak zrobić Krówka z masłem orzechowym?

Masło roztapiam w garnuszku. Dodaję cukier brązowy, mleko i lekko ruszając garnkiem rozpuszczam całość na wolnym ogniu (nie mieszam). Zdejmuję z ognia, dodaję masło orzechowe i nasionka wanilii (czubkiem noża rozcinam laskę wanilii na pół i wyskrobuję środek).

Do wysokiej miski przesiewam cukier waniliowy i wlewam orzechową masę. Po dokładnym wymieszaniu (najlepiej drewniana łyżką) przekładam do formy o boku 20 cm. Wyrównuję powierzchnię i jak przestygnie to wstawiam do lodówki. Jak masa stwardnieje kroję ostrym nożem w kostki 2x1 cm.

Krówki najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze

Do przepisu na: Krówka z masłem orzechowym

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne