Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kokosowo-galaretkowa rozkosz

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 5114

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 8 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Kokosowo-galaretkowa rozkosz

Kokosowo-galaretkowa rozkosz

Składniki

BISZKOPT

MASA KOKOSOWA

  • wiórka kokosowe 20 dag
  • mleko 2 szkl
  • masło 0,5 kostki
  • cukier puder 3 łyżki
  • białka 2 szt

MASA ŚNIEŻKOWA

  • śnieżka 1 szt
  • galaretka truskawkowa 1 szt
  • mleko 1 niepełna szklanka
  • woda 1 szkl

MASA GALARETKOWA

  • galaretki truskawkowe 2 szt
  • woda 1 litr

POLEWA

Jak zrobić Kokosowo-galaretkowa rozkosz?

MASA GALARETKOWA
Dwie galaretki truskawkowe przyrządzić według przepisu na opakowaniu (litrze wody)i odstawić do wystygnięcia.
(Jedną galaretkę przygotować w szklance wody do masy śnieżkowej)

BISZKOPT
Białka ubić na sztywna pianę, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając a następnie żółtka –dalej ubijając
Dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia- delikatnie wymieszać łyżką. Czas pieczenia 20-30minut w tem.180% Po ostygnięciu przekroić na dwa placki.

MASA KOKOSOWA
Wiórki kokosowe gotować w mleku , od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzoną masę kokosową oraz ubitą na sztywno pianę z dwóch białek. Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt, wyrównać i schłodzić.

Masa śnieżkowa
Śnieżkę ubić w niepełnej szklance mleka i dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.Zalać masę wiórkową.

Gdy masa zastygnie zalać tężejącą galaretką , a na wierzchu przykryć drugą częścią biszkoptu. Całość polać polewą czekoladową czyli wszystkie składniki na polewę włożyć do garnuszka i ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu do chwili zagotowania. Przestudzić i polać ciasto.
Komentarze

Do przepisu na: Kokosowo-galaretkowa rozkosz

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne