Jagody przebieramy, myjemy i odsączamy. Połowę owoców miksujemy z połową cukru i skórką z cytryny i wstawiamy na 30 min do zamrażalnika. Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i zmieloną wanilią /lub cukrem waniliowym/ na puszysty krem. Łączymy z pianą z białek i ubitą na sztywno śmietaną. Keksówkę opłukujemy zimną wodą i układamy w niej warstwowo masę śmietanową i jagodową. W trzech miejscach wbijamy widelec i delikatnie go obkręcamy dzięki czemu uzyskamy efekt marmurkowy. Wstawiamy do zamrażalnika na 7 godzin. Na 20 min przed podaniem lody wyjmujemy z zamrażalnika, dzielimy na porcje, dekorujemy jagodami i herbatnikami.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery