Pyszne, domowe kajzerki. Można je dodatkowo posypać (przed pieczeniem) sezamem, makiem, bądź kminkiem, lub grubą, solą morską. Naprawdę polecam!
Podgrzać wodę i wymieszać z mlekiem, aby otrzymać ciepły płyn. Przelać do formy od maszyny chlebowej i dodać sól i cukier, następnie mąkę i na koniec drożdże. Nastawić maszynę na program – wyrabianie, cisto drożdżowe, lub dough (w zależności od maszyny, różne są nazwy). Po przejściu całego programu – wyrabianie – rośniecie i ponowne wyrabianie, wyjąć ciasto. Podzielić na równe części – 8-10, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Uformować bułki i ułożyć na blaszce. Przykryć i odstawić na 15 minut, aby podrosły. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wstawić bułki i piec 15 minut – aż się zezłocą.
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa