Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Indianin

Dodany przez

Ile porcji: 24

Data dodania:

Wyświetlenia: 1586

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

CIASTO

KREM

  • czekolada mleczna lub polewa czekoladowa 8 dag
  • śmietana kremówka 4 łyżki

DO DEKORACJI

  • surowa masa marcepanowa 13 dag
  • cukier puder 13 dag
  • barwniki spożywcze różnokolorowe
  • pisak cukrowy
  • kolorowe pastylki czekoladowe
  • kakao 1 łyżeczka

Akcesoria

  • kilkanaście kolorowych piórek

Jak zrobić Indianin?

Oddzielić żółtka od białek i utrzeć z 3-4 łyżkami cukru na kogiel – mogiel. Białka ubić na sztywną pianę z reszty cukru, wyłożyć na utarte żółtka. Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio na pianę. Dodać migdały, całość starannie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto. Piec 30-35 minut w temp 170-190stC. Upieczony biszkopt wyłożyć na deskę kuchenną, wystudzić. Zimne ciasto rozkroić na pół śmietanę podgrzać w garnuszku, wsypać startą czekoladę i mieszać, aż składniki się połączą, ostudzić. Zupełnie zimnym kremem smarować spód ciasta, przykryć drugim plackiem. Na kartonie narysować profil Indianina odpowiadający wielkością rozmiarowi tortownicy. Wyciąć. Szablon ułożyć na biszkopcie w taki sposób by łuk ciasta pokrywał się z linią tyłu głowy. Ostrym nożem ostrożnie wykroić kontury. Masę marcepanową zagnieść z 3-4 łyżkami przesianego cukru pudru, ułożyć między dwoma kawałkami przezroczystej folii i cieniutko rozwałkować. Za pomocą szablonu wyciąć twarz Indianina i ostrożnie przełożyć na przygotowane ciasto. Resztki marcepanu zabarwić dowolnym barwnikiem, rozwałkować, wykroić cienki pasek, przytrzymujący pióropusz, a następnie przykleić go na czole. Ozdobić kolorowymi cukierkami czekoladowymi monetami itp. 2 łyżki cukru pudru utrzeć z kilkoma kropli ciepłej wody, dodać kakao, wymieszać. Przygotowanym lukrem namalować włosy powyżej naklejonego paska. 3 łyżki cukru pudru utrzeć z odrobiną ciepłej wody i kilkoma kroplami czerwonego barwnika, posmarować twarz Indianina. Gdy lukier na twarzy wyschnie namalować pisakiem oczy nos i usta i ew „barwy wojenne”.
Komentarze

Do przepisu na: Indianin

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne