Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Granola

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 35min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2589

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Granola to mieszanka płatków zbożowych z bakaliami, orzechami i słodkim dodatkiem np. miodem.

Od muesli rożni się tym, iż musi być zapiekana, dzięki czemu jest bardzo aromatyczna i niezwykle chrupiąca. Można ją jeść z mlekiem, jogurtem, używać jako składnik ciast i ciastek.

Przepis można dowolnie modyfikować dodając płatki jęczmienne, żytnie, orzechy włoskie, lub wiórki kokosowe, płatki migdałowe, suszone morele, śliwki, lub rodzynki.

Zdjęcia

<b>Granola</b> to mieszanka płatków zbożowych z bakaliami, orzechami i słodkim dodatkiem np. miodem. <br/><br/>Od <a href="http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,muesli.php">muesli</a> rożni się tym, iż musi być zapiekana, dzięki czemu jest bardzo <b>aromatyczna</b> i niezwykle <b>chrupiąca</b>. Można ją jeść z mlekiem, jogurtem, używać jako składnik ciast i ciastek. <br/><br/>Przepis można dowolnie modyfikować dodając płatki jęczmienne, żytnie, orzechy włoskie, lub <b>wiórki kokosowe</b>, płatki migdałowe, <b>suszone morele</b>, śliwki, lub rodzynki.

Składniki

  • płatki owsiane 2 szklanki
  • sezam 2 łyżki
  • pestki słonecznika 2 łyżki
  • pestki dyni 2 łyżki
  • orzechy laskowe 1/2 szklanki
  • sok z jabłek 1/2 szklanki
  • miód 4 łyżki
  • żurawina suszona 1/2 szklanki
  • migdały 1/2 szklanki

Jak zrobić Granola?

Piekarnik nagrzewam do 140 stopni.

Do miski wsypuję płatki owsiane, sezam, pestki słonecznika, dyni, orzechy laskowe, oraz grubo posiekane migdały. Dodaje miód rozpuszczony w soku jabłkowym i wlewam do miski. Mieszam, aż płatki wchłoną płyn.

Blachę piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Wykładam całość, trochę przyklepuję łyżką i wyrównuję. Wstawiam do piekarnika na 30 minut. Następnie studzę, mieszam z żurawinami i przekładam do szczelnego słoja lub pudełka.

Komentarze

Do przepisu na: Granola

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne