Przepis na Flaki z warzywami i winem

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
858
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zupy

Zdjęcia

Składniki

  • flaki 1 kg
  • marchew 2 szt
  • seler 1 mała
  • cebula 2 szt
  • masło 8 dag
  • rosół 2 szkl
  • białe wytrawne wino 2 szkl
  • winiak 50 g
  • tymianek 1 łyżeczka
  • posiekana natka pietruszki 1 łyżka
  • sól
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku

Jak zrobić Flaki z warzywami i winem?

Flaki dokładnie oczyścić, sparzyć wrzącą wodą i dokładnie wymyć. Włożyć do garnka, zalać rosołem zmieszanym z winem. Dodać obrane i pokrajane warzywa, korzenie i zieleninę, gotować na małym ogniu do miękkości. Ugotowane flaki wyjąć, pokrajać w makaron i włożyć do wywaru. Na kilka minut przed zdjęciem z ognia dodać masło i winiak. Podawać na wygrzanych talerzach, z chlebem.

Podobne przepisy

Grochówka na żeberkach

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-11-02

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Zupy

Czysta zupa jarzynowa z makaronem i jajkiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-11-04

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Zupy

Zupa z kaszą manną

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-09-23

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy

Grochowa z makaronem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-07-06

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Zupy

Zupa pomidorowa z makaronem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-11-23

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Zupy

Dip czosnkowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-06-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy