Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Flaki wołowe

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 7825

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Flaki wołowe

Flaki wołowe

Składniki

Jak zrobić Flaki wołowe?

Dobrze oczyszczone flaczki myjemy starannie w kilku wodach, zalewamy wrzątkiem, gotujemy i odcedzamy.
Następnie zalewamy małą ilością zimnej wody i gotujemy, aż staną się miękkie.
Odcedzamy i kroimy w cieniutkie paseczki.
Kości i szponder rozdrabniamy, zalewamy małą ilością zimnej wody, wkładamy przyprawy i gotujemy tak długo, aż otrzymamy mocny wywar, który przecedzamy.
Mięso ze szpondra oddzielamy od kości i kroimy w paski.

Warzywa pokrojone w paski zalewamy niewielką ilością wywaru z kości i mięsa i gotujemy.

Robimy zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzamy wywarem z gotowania flaków, zagotowujemy, dodajemy pokrojone flaczki i jarzyny, przyprawiamy i powtórnie zagotowujemy.

Podając na stół, można posypać tartym żółtym serem, oraz polać masłem z przyrumienioną tartą bułką.

Komentarze

Do przepisu na: Flaki wołowe

!kozlosia#

!kozlosia

2011-10-05 15:28:13

gałka muszkatułowa to podstawa

!gość#

!gość

2010-03-27 19:18:01

Albertos flaki to przede wszystkim sól pieprz i sporo majeranku wtedy mają wyjątkowo delikatny smak flaków ,pycha.

Albertos#

Albertos

2010-03-17 23:37:46

Flaczki to pyszna potrawa. Oprócz przypraw, które pani wymieniła ja dodaję także gałkę muszkatołową.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne