Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Domowe Fornetti

Dodany przez

Ile porcji: 30

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4179

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

W wersji dla leniwych można użyć gotowego dżemu zamiast owoców.

Zdjęcia

W wersji dla leniwych można użyć gotowego dżemu zamiast owoców.

Składniki

  • ciasto francuskie gotowe 1 opakowanie
  • owoce sezonowe lub mrożone ok. 3 szklanki
  • cukier trzcinowy 0,5 szklanki
  • jajo 1 sztuka

Akcesoria

  • blaszka do pieczenia
  • rondel
  • pędzelek

Jak zrobić Domowe Fornetti?

Owoce świeże czyścimy, lub używamy mrożonych. W tym wypadku zostały użyte truskawki mrożone. Wrzucamy je do rondla i dusimy do całkowitego rozgotowania. Dosypujemy cukier i dusimy mieszając, tak by płyn wyparował i powstał gęsty dżem. Jeżeli jesteśmy leniwi możemy użyć gotowego dżemu. Ciasto kroimy wzdłuż na pół, smarujemy dżemem i zaklejamy. Kroimy na cienkie paseczki grubości ok. 2 cm. Ciasteczka układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy do zarumienienia ciasta.
Komentarze

Do przepisu na: Domowe Fornetti

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne