Przepis na Chleb cebulowy z serem

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
140 min.
Czas przygotowania:
60 m
Czas pieczenia:
80 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1829
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Pieczywa

ciekawy, delikatny w smaku, inny niż pszenne chleby które do tej pory jadłam. Dodatek ostrego sera nadaje mu bardzo ciekawy intensywny smak

Zdjęcia

Składniki

  • mąka krupczatka 900 gram
  • drożdze 42 gram
  • miód 1 łyzka
  • cebula 2 szt
  • olej 2 łyżki
  • sól morska 2 łyżki
  • woda ciepła 750 ml
  • ser starty 200 gram

Jak zrobić Chleb cebulowy z serem?

Drożdże, otręby, miód, wodę wymieszać z 250 g mąki i przykryć czystą ściereczką i odstawić na kilka minut aż zakwas lekko „zaburzy się”. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Odstawić do ostygnięcia.

Twardy ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, miękki pokroić w kostkę lub rozdrobnić na małe kawałki. Cebulę, ser, sól oraz pozostałą część mąki dodać do przygotowanego zakwasu i wyrobić ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstaje od brze­gów misy. W przypadku gdyby ciasto się nadal nam kleiło do rąk wystarczy podsypać mąką.

Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Ciasto ponownie wyrobić, na posy­panej mąką stolnicy uformować bochenek i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blasze, w garnku lub innej duzej formie. Ja użyłam garnka rzymskiego. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30min.

Piekarnik rozgrzać do 250st. Chleb włożyć do piekarnika, a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 220st. Piec 70-80min. Wyjąć, przełożyć na kratkę i ostudzić.

Podobne przepisy

Chleb ze zdrowym ziarnem

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2022-12-11

Dodany przez: malina

Kategoria: Pieczywa

Kanapki tostowe

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-11-24

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Pieczywa

Chleb z mąki z pełnego przemiału

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-03-22

Dodany przez: bernika

Kategoria: Pieczywa

Chleb cebulowy z serem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 140 min.

Data dodania: 2022-10-30

Dodany przez: bernika

Kategoria: Pieczywa

Chleb na zakwasie z lnem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-08-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Pieczywa

Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-03-23

Dodany przez: bernika

Kategoria: Pieczywa