ciekawy, delikatny w smaku, inny niż pszenne chleby które do tej pory jadłam. Dodatek ostrego sera nadaje mu bardzo ciekawy intensywny smak
Drożdże, otręby, miód, wodę wymieszać z 250 g mąki i przykryć czystą ściereczką i odstawić na kilka minut aż zakwas lekko „zaburzy się”. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Odstawić do ostygnięcia.
Twardy ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, miękki pokroić w kostkę lub rozdrobnić na małe kawałki. Cebulę, ser, sól oraz pozostałą część mąki dodać do przygotowanego zakwasu i wyrobić ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstaje od brzegów misy. W przypadku gdyby ciasto się nadal nam kleiło do rąk wystarczy podsypać mąką.
Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Ciasto ponownie wyrobić, na posypanej mąką stolnicy uformować bochenek i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blasze, w garnku lub innej duzej formie. Ja użyłam garnka rzymskiego. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30min.
Piekarnik rozgrzać do 250st. Chleb włożyć do piekarnika, a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 220st. Piec 70-80min. Wyjąć, przełożyć na kratkę i ostudzić.
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa