Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Bakłażany z nutką mięty

Dodany przez

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 767

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • bakłażany 2 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • kuskus 1 szklanka
  • mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
  • cebula czerwona 1 szt
  • jajko 1 szt
  • papryka czerwona 1 strąk
  • papryka zielona 1 strąk
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • jogurt naturalny 450 g
  • mięta 5 listków
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Jak zrobić Bakłażany z nutką mięty?

Bakłażany dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ. Cebulę i jeden ząbek czosnku obieramy, drobno siekamy i szklimy na oliwie. Papryki myjemy oczyszczamy z nasion, drobno kroimy i razem z mięsem mielonym dodajemy do cebuli i czosnku. Podsmażamy. Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i razem z koncentratem pomidorowym dodajemy do mięsa. Mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy miód, doprawiamy do smaku i mieszamy. Bakłażany napełniamy przygotowanym farszem i przekładamy do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Zapiekamy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni c. Jogurt mieszamy z drobno posiekaną miętą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bakłażany podajemy z sosem jogurtowo-miętowym
Komentarze

Do przepisu na: Bakłażany z nutką mięty

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne