Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zmieszać je ze śmietaną aby nie zaciemniały. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni około 5 minut.
Masę ziemniaczaną odcisnąć. Odsączoną wodę zlać delikatnie a z dna zebrać krochmal i dodać go do ziemniaków. Do masy dodać dwa żółtka, mąkę, sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty czosnek oraz cebulę z boczkiem. Całość dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Całość przełożyć do formy wytłuszczonej i posypanej bułką. Piec w piekarniku 80 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotować sos pieczarkowy:
pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niem pieczarki. Nasolić je a gdy puszczą sok dodać śmietanę i serek topiony. Smażyć do uzyskania jednolitej konsystencji masy.
Można przyprawić według uznania- ja nie dodawałam już niczego. Babkę wyjąć z piekarnika, pokroić na kawałki i polać sosem. Smacznego!
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Warzywa