Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na American cherry pie

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 40 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2054

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

American cherry pie to moim zdaniem najsławniejszy placek kruchy z wiśniami. Charakterystyczny w formie, bo najczęściej pieczony jest w okrągłej, oraz z nacięciami, aby ciasto miało właściwą konsystencję. Natomiast dodatek skrobi do nadzienia to tajemnica pysznego ciasta!

Zdjęcia

American cherry pie to moim zdaniem najsławniejszy placek kruchy z wiśniami. Charakterystyczny w formie, bo najczęściej pieczony jest w okrągłej, oraz z nacięciami, aby ciasto miało właściwą konsystencję. Natomiast dodatek skrobi do nadzienia to tajemnica pysznego ciasta!

Składniki

ciasto

nadzienie

  • wiśnie 500 gram
  • cukier 150 gram
  • skrobia kukurydziana 2 łyżki

dodatkowo

  • cukier 3 łyżki
  • żółtko 1 szt

Jak zrobić American cherry pie?

Mąkę przesiać z solą i cukrem pudrem. Masło pokroić na kawałki. Zmiksować mąkę z masłem, a na koniec ze śmietaną. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Po 30 minutach rozwałkować dosyć cienko i wyłożyć okrągłą formę do tarty.

Wiśnie wydrylować (jeśli z kompotu to dokładnie odsączyć). Wymieszać z cukrem i skrobią kukurydzianą. Wyłożyć na ciasto i wierzch przykryć pozostałym ciastem. Dokładnie zlepić brzegi, a na wierzchu zrobić nacięcia i posmarować żółtkiem.

Wstawić do gorącego piekarnika, nagrzanego do 190 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 170 i przykryć wierzch folia aluminiową. Piec 25-30 minut.

Po upieczeniu wierzch posypać cukrem.
Komentarze

Do przepisu na: American cherry pie

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne